Cu toate pisicismele și sensibilitățile mele, din fericire, nu îmi amintesc să fi fost un copil bolnăvicios.
Am câteva amintiri legate de operația de polipi și de o otită care m-au marcat un pic, în rest, chestii minore, nici măcar de boli ale copilăriei nu am avut parte.
Însă impresia pe care mi-au lăsat-o spitalele, de fiecare dată, indiferent că am mers acolo ca pacient sau ca vizitator, a fost de un loc care nu inspiră neapărat căldura de care au nevoie cei care merg acolo.
Eu sunt dintre cazurile fericite, al oamenilor care, cel puțin până anul ăsta, nu și-au petrecut mai mult de câteva ore într-un spital și nu au fost nevoiți să se adapteze la condițiile pe care în special spitalele de stat le oferă.
Anul ăsta am avut ocazia de a observa, la un interval de o săptămână condițiile dintr-un spital privat și unul de stat. Deși nu am niciun dubiu în ceea ce privește profesionalismul personalului din ambele locuri, recunosc faptul că sunt câteva aspecte care au influențat părerea mea despre condițiile respective.
Trecând peste felul în care arată saloanele, dotările din ele, mâncarea oferită și alte puncte sensibile pe care le cunoaștem cu toții, un impact pozitiv cred că au avut-o inclusiv uniformele personalului.
În momentul în care te gândești la halate medicale, poate că imaginația ta nu zburdă și te limitezi la ideea de halate albe, clasice, care inspiră ideea de curățenie, însă cred că atât timp cât se poate aduce o pată de culoare prin îmbrăcăminte, în viața pacienților, de ce să nu se întâmple asta?
Dacă într-adevăr, pot spune că uniformele din spitalul privat m-au inspirat mai mult, faptul că am văzut bluze medicale cu imprimeuri, la pachete cu zâmbete parcă m-au ajutat să trec mai ușor peste faptul că eram nevoita să fiu acolo.
Dacă mă gândesc mai departe, cred că cel mai tare m-au încântat uniformele dintr-un cabinet stomatologic care mi-e drag tare, cu o doamnă „doctoresă” care ne-a ajutat și pe mine și pe domnul soț să trecem de frica de dentist, iar pe lângă atitudinea ei deschisă și jucăușă, adaugă uniformele pe care asortează foarte frumos cu felul ei de a fi dar și cu culorile aprinse și vesele din cabinete.
Nu știu din ce magazin online de costume medicale și echipamente de lucru își achiziționează hainele și accesoriile, dar când văd că și mănușile de unică folosință sunt asortate la toate celelalte elemente din cabinet, mă gândesc că doar un profesionist și un om foarte pasionat poate fi atât de atent la detalii.
Cred că absolut toate elementele din interacțiunea personalului medical cu pacienții fac diferența, în special pentru persoane ca mine, care dau importanță lucrurilor mici și cărora orice strop suplimentar de culoare poate să le facă ziua să sclipească.
Nici nu vreau să îmi imaginez cât de tare m-ar bucura să văd o bluză cu pisicuțe purtată de medicul ortodont care îmi va pune cel mai probabil un aparat dentar în viitorul nu foarte îndepărtat 🙂
Sunt sigură că fiecare dintre noi a avut o experiență diferită când vine vorba de medici, de orice fel ar fi ei și că am simțit, după interacțiune că sunt lucruri care s-ar fi putut face mai bine.
Probabil că o să spuneți că îmbrăcămintea este chiar ultima problemă pe care o avem în sistemul medical, că avem probleme mult mai grave de rezolvat și sunt absolut de acord, însă cu siguranță și aici avem loc de îmbunătățiri.
*Această postare a fost scrisă pentru proba a șaisprezecea a SuperBlog.
Un comentariu la &8222;Zâmbete colorate din spatele unor halate&8221;